top of page
  • Фото автораАнна Бородіна

Як не втрачати сили в час війни



Війна в Україні триває вже майже два роки. Цей час був непростим для всіх українців, але особливо для тих, хто залишився в країні. В умовах постійного стресу, небезпеки та невизначеності важливо не втрачати сили та підтримувати себе, щоб мати можливість допомагати іншим.

Ось кілька порад, які допоможуть вам у цьому:

  • Забезпечте собі нормальний режим сну та харчування. Сон і їжа – це основа нашого здоров’я та продуктивності. Намагайтеся спати не менше 7-8 годин на добу та харчуватися збалансованою їжею.

  • Говоріть з іншими. Не замикайтеся в собі. Обговорюйте свої переживання з близькими, друзями чи знайомими. Це допоможе вам відчути підтримку та зрозуміти, що ви не самотні.

  • Не будьте надто вимогливими до себе. Зараз не час ідеалізувати себе та свої можливості. Не намагайтеся робити все відразу та ідеально. Сконцентруйтеся на найважливішому та дозвольте собі помилятися.

  • Дозволяйте собі радість. Навіть у найважчі часи важливо знаходити маленькі радості, які зроблять ваше життя наділеними сенсами. Це може бути що завгодно: прогулянка в парку, смачна їжа, зустріч з друзями або просто споглядання прекрасного.

  • Не відчувайте провини. Альтруїстичне почуття провини – це нормально, але важливо не дозволяти йому заволодіти вами. Використовуйте його як мотивацію, щоб робити ще більше добра, але не забувайте про себе.

  • Відпочинок. Не забувайте відпочивати, як фізично, так і морально. Проводьте час з близькими, займайтеся улюбленими справами або просто нічого не робіть.

  • Знайдіть собі заняття, яке приносить вам задоволення. Це може бути що завгодно: творчість, спорт, навчання або просто спілкування з близькими. Таке заняття допоможе вам відволіктися від складних думок та переживань.

  • Приєднуйтесь до спільнот, які підтримують людей, які пережили травматичні події. Такі спільноти можуть надати вам підтримку та допомогу впоратися з емоційними наслідками війни.

  • Не бійтеся звертатися за професійною допомогою, якщо вам це необхідно. Психіатри та психологи можуть допомогти вам впоратися з тривогою, стресом та іншими проблемами, пов’язаними з війною.

Усі ці зміни та кроки можуть стати вашим особистим посттравматичним зростанням. Це досвід позитивних змін, які виникають в результаті боротьби з важкими життєвими кризами. Пам’ятайте, що все в наших з вами руках. Навіть у найскладніших умовах важливо піклуватися про себе. Тільки тоді ви зможете підтримувати інших і робити внесок у нашу спільну перемогу.

33 перегляди0 коментарів
bottom of page