top of page
  • Фото автораАнна Бородіна

З практиками вдячності я познайомилася задовго до того, як почала вивчати психологію

З практиками вдячності я познайомилася задовго до того, як почала вивчати психологію. У 2014 році, шукаючи спосіб поліпшити свій емоційний стан, я натрапила на пораду писати щоденно список з 40 речей, за які можна бути вдячною. Через деякий час помітила, що щось змінюється у моєму настрої. Тоді я ще не розуміла, чому це працює, але відчула, що це дійсно допомагає.





Практики вдячності дозволяють зосереджуватися на позитивних моментах у житті, будуючи цю корисну звичку. Це як особистий фільтр для виділення позитивного серед всього, що відбувається. Такий спосіб допомагає мені залишатися усвідомленою та вдячною за те, що є в моєму житті.


Дослідження психології вказують, що практика вдячності може сприяти виділенню нейромедіаторів, таких як серотонін та дофамін, які пов’язані із задоволенням та радістю. Внаслідок цього, вдячна людина може відчувати емоційний підйом та більш глибоку радість.


Дослідження також вказують на зменшення рівня стресу та тривожності в людей, які практикують вдячність. Вдячність може допомогти переорієнтувати увагу на позитивні аспекти життя, зменшуючи негативні емоції та сприяючи загальному емоційному благополуччю.


Зібрала для вас список найпопулярніших практик вдячності 



"Щоденник вдячності"


Протягом 21 дня, щоденно фіксуйте 10 різноманітних проявів вдячності, включаючи вдячність до себе. Не обмежуйте себе лише глобальними речами. Вияв вдячності може стосуватися навіть невеличких радощів, таких як ароматна кава чи тепла розмова з рідними.



"День вдячності"


У налаштуваннях будильника встановіть періодичність сигналу на кожні дві години. Кожного разу, коли ви чуєте сигнал, пригальмуйте, гляньте навколо себе і знайдіть привід для вдячності. Зверніть свою увагу навіть найменші речі, за які ви можете бути вдячні прямо зараз - це може бути природа за вікном, приємний аромат чи ваша здатність працювати. 


 “Лист вдячності”

Напишіть лист вдячності людині, яка є для вас цінною. Детально розпишіть, за що саме ви  вдячні. За потребою, можна надіслати листа адресанту.


“Мить вдячності”  


Зосередьтеся і протягом хвилини зазначте п'ять речей за які ви вдячні прямо зараз. Це може бути будь-що, від простих радощів до важливих подій. Обов'язково подякуйте і собі.


Практика “ Якби…?”


Дайте відповідь на питання “ Що якби в тебе не було нічого з того, що я зараз маю? Як би я тоді почувався/почувалась? Хто б мене оточував? Чим би займався/займалась зараз?



15 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page